Losos a chřestem a holandskou omáčkou

Losos s chřestem a holandskou omáčkou

Rychlý, svěží a snadný recept vonící jarem. Šťavnatý losos v citronovém kabátku, který je doplněn křupavým chřestem s lahodnou holandskou omáčkou.

Potřebujeme na 3 porce:

3 ks 150 gramových filetů z lososa
3 lžíce olivového oleje
citrusová, citronová nebo pomerančová sůl Lussk
mletý pepř Lussk
citronová šťáva
1 balení zeleného chřestu
černý sezam

Holandská omáčka:
2 žloutky
100 g másla
1 lžíce vody
1 lžice citronové šťávy
mletý pepř Lussk
medová sůl Lussk

Jako první si připravíme omáčku. Rozpustíme si v rendlíku či pánvi máslo, tak aby bylo tekuté a zároveň horké. Do nádoby k tyčovému mixéru přidáme žloutky s vodou a citronovou šťávou, medovou sůl a pepř. Tenkým pramínkem zašleháváme máslo. Mixérem projedeme několikrát nahoru a dolů. Po chvilce se omáčka zahustí do krémové konzistence a zesvětlá. Nyní si můžeme připravit chřest. Odkrojíme dřevnatý spodek chřestu ( cca 2-3 cm). Zbytek ještě překrojíme na polovinu. Restujeme jej do zlatova s přidáním lžíce oleje v rozpálené nádobě od másla. Dle chuti dokořeníme. Lososa umyjeme, vysušíme, zakápneme šťávou z citronu a okořeníme. Smažíme jej zprudka na rozpálené pánvi se dvěma lžícemi oleje. Nejprve kůží dolů asi tři minuty. Poté obrátíme a dopečeme i z druhé strany do zlaté barvy. Lososa servírujeme na opečeném chřestu, přelijeme holandskou omáčkou a dozdobíme černým sezamem.

Přejeme vám dobrou chuť


 

Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:

• facebook - Kuchtýna

• instagram - Kuchtýna

untitled-4258