O nás

Jak a kdy nás to vlastně celé napadlo?

Psal se rok 2017 a tehdy vznikla samotná myšlenka výroby fermentovaného koření. Jistě si mnoho z vás sama doma nakládá každoročně zelí pro jeho blahodárné účinky na naše zdraví. My jsme ho vždy nakládali opravdu veliké množství - v rámci velikých sudů, a naši přátelé a kamarádi si ho nemohli vynachválit. Jednou tedy našeho tátu, který je v tomto ohledu opravdu velká hračička a rád zkouší nové věci, napadlo, že by šlo stejným způsobem zpracovávat i jiné suroviny a vytvořit z nich tak produkt, který bude díky svým jedinečným vlastnostem nedílnou součástí každé domácnosti.

Protože náš táta nemá daleko od slov k činům, téměř okamžitě začal zkoušet a experimentovat. Netrvalo dlouho a vznikla rodinná firma Lussk - ano, je to sice trošku klišé, ale písmena opravdu vyjadřují naše jména - Lukáš, naše malé pomocnice Sára a Stela a maminka Klára. Možná je to náhoda, že z našich jmen vzniklo zrovna slovo Lussk, ale dokonale koresponduje s našimi kořenícími přípravky - díky nim budete opravdu zdraví jak "lussk." :)

Rodina

Určitě vás teda zajímá, čím je naše koření na trhu tak jedinečné a proč by mělo mít místo právě ve vaší kuchyni :).

Naše kořenící směsi jsou vyráběny pomocí procesu zvaném fermentace, neboli kvašení. A všichni víme, že když něco kvasí, tak se vytváří našemu tělu velice prospěšné látky. Už naše babičky a dědečkové jedli kvašené zelí po kilech a nemohli si to vynachválit - což ostatně platí i dnes.
Jak to tedy ve zkratce probíhá? Všechny suroviny, se kterými pracujeme, tedy ovoce, zelenina a bylinky zrají v sudu bez přístupu vzduchu od jednoho do cca tří měsíců podle druhu fermentovaných přísad. V sudu probíhá proces kvašení - tím se výrazně zintenzivní chuť, vůně a také barva potravin. Zhrňme si pár obecně známých věcí, kterými je fermentace prospěšná:

  • konzervuje potravinu
  • násobí živiny
  • vytváří prospěšné enzymy, vitamin B, omega 3 mastné kyseliny a další kmeny probiotik

Po procesu fermentace nastává proces sušení, které probíhá při pokojové teplotě od 20 do 30 stupňů -> nízká teplota sušení je potřebná k zachování kvality našeho koření.
No a ke konci sušení nám vznikne náš výsledný produkt, který už dnes chybí u vás doma :).