Masové kuličky ve smetanové omáčce s hranolky

Masové kuličky ve smetanové omáčce s hranolky.
Dnes si spolu připravíme masové kuličky se smetanovou omáčkou, ke kterým se skvěle hodí barevné hranolky z batátů, mrkve a brambor. Jsou nejen krásně křupavé, ale taky plné chuti a vlákniny. Celý recept je vyladěný fermentovaným kořením Lussk, které je speciálně navržené pro malá bříška – jemné, zdravé a přitom chuťově zajímavé. Tak co, malí kuchaři a milí rodiče, pustíme se do toho?
Na 4 porce:
Na masové kuličky:
- 500 g mletého hovězího (můžete použít i mix s vepřovým)
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 2 lžíce fermentovaného koření pro děti Lussk
- sůl, pepř dle chuti
- hrst bylinek (petrželka, bazalka, oregano,...)
Na smetanovou omáčku:
- 40 g másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 600 ml vývaru
- 150 ml smetany na šlehání
- 1 lžička bylinkové hořčice Lussk
- 2 lžíce kvalitní sójové omáčky
- velká špetka muškátového mletého oříšku Lussk
- mletý pepř Lussk dle chuti
- hrst nasekané petželky
Na hranolky z trouby:
- 300 g brambor
- 300 g batátů
- 300 g mrkve
- 3 lžíce olivového oleje s rozmarýnem Lussk
- 2 lžíce fermentovaného koření pro děti Lussk
- sůl dle chuti

Mleté maso vložíme do mísy. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Dále vložíme jedno vejce, lžíci strouhanky, fermentované koření pro děti, sůl a pepř dle chuti. Bylinky nasekáme a přidáme k masu.

Vše společně důkladně promícháme, přikryjeme a necháme přibližně 15 minut odpočinout. Poté tvarujeme malé kuličky, které vyskládáme na plech. Pečeme na 200°C dozlatova, trvá to cca 15 minut.

Pokud nemáte k dispozici hovězí či jiný masový vývar, připravte si rychlý zeleninový s polévkovým kořením Lussk. Na lžíci oleje orestujte zeleninu, kterou najdete doma. V Našem případě to byl kousek mrkve, pórku, papriky, cibule a česnek. Přidáme 600 ml vody a dvě lžíce polévkového koření. Vaříme na mírném ohni minimálně půl hodiny. Poté vývar scedíme přes sítko.

Do pánve vložíme máslo, které necháme rozpustit. Přidáme dvě lžíce mouky a zarestujeme. Po malém množství přiléváme vývar, vždy důkladně metličkou promícháme. Takto postupujeme dokud nespotřebujeme celé množství vývaru. Necháme vařit 10 min při mírném ohni. Dochutíme sójovou omáčkou, hořčicí, pepřem a muškátovým oříškem. Krátce povaříme, závěrem vlijeme smetanu. Do hotové omáčky vmícháme upečené masové kuličky a zasypeme nasekanou petrželkou.

Z batátů a mrkve škrabkou odstraníme slupky. Pokud máme nové brambory, tak je necháme se slupkou. Zeleninu opláchneme vodou a nakrájíme na plech do tvaru hranolků. Přidáme olivový olej, koření a sůl. Důkladně promícháme a pečeme dozlatova na horkovzduch na 190 °C přibližně 25 minut, nebo déle dle vaší trouby do zlaté barvy.

Hranolky z trouby servírujeme společně s masovými kuličkami a omáčkou. Navíc k servírování můžete do stylu ala Ikea přidat mladý hrášek a brusinky.