Letní grilovačka

Letní grilovačka
Zveme vás na letní grilovačku plnou svěžích chutí, vůní rozmarýnu a špetky fermentované divokosti. Na menu se tentokrát objeví šťavnaté špízy v limetkové marinádě, domácí focaccia se sušenými rajčaty a rozmarýnem, červené papriky plněné jemným feta krémem – a vše doplní skvělý paprikový dresink.
To nejlepší z léta jsme spojili s fermentovaným kořením Lussk, které každému soustu dodá hloubku a nečekaný twist. Přijďte ochutnat, jak chutná léto, když se potká tradice s fermentovanou originalitou.
Ingredience:
Na focacciu se sušenými rajčaty a rozmarýnem:
- 500 g hladké mouky
- 1 balení sušeného droždí (7 g)
- špetka cukru
- 400 ml vlažné vody
- olej s rozmarýnem Lussk na potření
- 2 lžičky bylinkové soli Lussk
- sušená rajčata se slaninou od Lussk
- červená cibule
- čerstvý rozmarýn
- hrubá mořská sůl na posypání - nemusí být
Na kuřecí špízy v limetkové marinádě:
- 600 g kuřecích prsních řízků
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 menší cuketa
- 1 větší červená cibule
- šťáva a jemně nastrouhaná kůra ze 2 limet
- 3 lžíce olivového oleje s rozmarýnem
- 1 lžíce špekového medu od Lussku
- 2 lžičky grilovací soli Lussk
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř podle chuti
- dřevěné špejle nebo kovové jehly na špízy
Paprikový dresink:
- 100 ml kvalitní majonézy
- 100 ml řeckého jogurtu (plnotučný, ideálně 10 %)
- 50 ml kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- polovina červené papriky (nakrájená na velmi drobné kostičky)
- 1 jarní cibulka (nakrájená najemno)
- 2 menší kyselé okurky
- polovina lžičky uzené nebo sladké papriky Lussk (dle preferované intenzity)
- čerstvé bylinky podle chuti – např. pažitka, koriandr, hladkolistá petržel
- sůl a pepř dle chuti
Na papriky plněné krémem s fetou:
- 1 červená paprika (větší, ideálně sladká a šťavnatá)n
- 100 g fety (pravá feta nebo kvalitní balkánský sýr)
- 50 g řeckého jogurtu
- 1 jarní cibulka (nakrájená najemno)
- čerstvé bylinky podle chuti - např. máta, pažitka, hladkolistá petržel
- půlka lžičky fermentovaného koření na sýry Lussk
- čerstvě mletý pepř
- volitelně: kapka citronové šťávy nebo olivového oleje
Focaccia se sušenými rajčaty a rozmarýnem

Do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte sušené droždí a špetku cukru. Promíchejte, dokud se droždí nerozpustí.
K droždí přisypte mouku a sůl. Vypracujte hladké a pružné těsto (ručně nebo v kuchyňském robotu). Těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 60–75 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

Vykynuté těsto přesuňte na plech s nepřilnavým povrchem nebo vyložený pečicím papírem. Pomocí navlhčených rukou ho jemně roztlačte do požadovaného tvaru (cca 2–3 cm vysoká placka). Nechte ještě 15–20 minut přikryté kynout.
Do těsta prsty udělejte důlky. Povrch bohatě zakapejte olivovým olejem s rozmarýnem. Rozložte sušená rajčata se slaninou, červenou cibuli a rozmarýn.

Troubu předehřejte na 230 °C . Focacciu pečte přibližně 20 minut, dokud nebude zlatavá a okraje lehce křupavé.
Ještě horkou focacciu zlehka potřete dalším rozmarýnovým olejem pro intenzivnější chuť a krásný lesk.
Kuřecí špízy v limetkové marinádě

Smíchejte limetkovou šťávu a kůru, rozmarýnový olej, špekový med, česnek a grilovací sůl Lussk. Osolte a opepřete dle chuti. Marináda by měla být vyvážená – svěží, kořeněná a jemně nasládlá.

Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky (cca 3x3 cm). Papriky zbavte semínek a nakrájejte na čtverce, cuketu a cibuli na silnější kolečka (aby na jehle dobře držely).

Napichujte střídavě maso, papriky, cuketu a cibuli, aby byly špízy barevné a vyvážené.
Hotové špízy položte do mělké nádoby nebo na tác, potřete je marinádou ze všech stran (nejlépe štětcem), zakryjte folií a nechte marinovat v lednici alespoň 2 hodiny – klidně i přes noc.
Grilujte na středně rozpáleném grilu (nebo grilovací pánvi) cca 12–15 minut, otáčejte pravidelně. Během grilování můžete špízy potřít zbylou marinádou. Zelenina by měla být opečená, ale ještě křupavá, maso šťavnaté a propečené.
Papriky plněné krémem s fetou

V misce rozmačkejte fetu vidličkou, přidejte řecký jogurt a dobře promíchejte do hladkého, krémového základu. Přimíchejte najemno nasekanou jarní cibulku, bylinky a fermentované koření Lussk určené na sýry. Opepřete a případně zakápněte trochou citronové šťávy pro svěžest. Papriku podélně rozkrojte a zbavte semínek, opláchněte vodou

Naplňte papriku připraveným krémem. Grilujeme do zlaté barvy, krém se pak částečně rozpustí a rozvoní. Ozdobte čerstvými bylinkami a případně zakápněte olivovým olejem.
Paprikový dresink

Do misky dejte majonézu, jogurt a kečup. Promíchejte dohladka. Přidejte sójovou a worcesterskou omáčku, následně vmíchejte uzenou (nebo sladkou) papriku Lussk. Dochutťe špetkou soli a pepře – podle toho, jak slané jsou použité omáčky. Přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku, kyselé okurky, jarní cibulku a nasekané bylinky. Znovu vše dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
Dresink nechte alespoň 30 minut odležet v lednici – ideálně v uzavřené nádobě. Chuť bude plnější a paprika lehce zkřehne.