Kuře na paprice

Kuře na paprice,

 je pokrm, který pochází z Maďarska, tam je známý pod názvem „paprikás csirke“. Stal se oblíbeným jídlem v celém Rakouském císařství, německy „Paprikahendl“, tedy i v českých zemí, kde je oblíbeným chodem dodnes.
 
 
Na 4 porce budeme potřebovat:
4 kuřecí stehna
2 větší cibule
2 červené kápie
700 ml vývaru a nebo vody + 3 lžíce polévkového koření Lussk
5 lžic řepkového oleje nebo ghee
2 vrchovaté lžičky mleté papriky Lussk
K dochucení polévkové koření Lussk 2-3 lžíce 
2 lžíce cukru
2 lžíce vinného bílého octa
1 kelímek smetany 30-33 % (230 ml)
popřípadě 1-2 lžíce hladké mouky k zahuštění 
 
Kuřecí stehna opláchneme, vysušíme papírovou utěrkou a vmasírujeme do nich sůl na pečené kuře a pepř. Ve větším tlustostěnném hrnci rozehřejeme 3 lžíce tuku a necháme zatáhnout maso z obou stran. Po zatáhnutí maso vyjmeme a vložíme bokem na talíř. Do stejného hrnce vložíme zbytek tuku, nahrubo nakrájenou cibuli a kápii. Opékáme do zlatova. Nyní přidáme sladkou mletou papriku, cukr a ocet. Rozmícháme a zalijeme vodou či vývarem. Vložíme zpět maso a ochutíme polévkovým kořením. Necháme pomalu dusit do měkka aspoň 45 min. Pokud již máme maso měkké, vyjmeme ho bokem a omáčku rozmixujeme do hladka se smetanou, kterou krátce povaříme v omáčce. Pokud se nám nezdá dostatečně hustá, zahustíme hladkou moukou. Teď je pravá chvíle omáčku ještě dochutit dle svých preferencí (sůl, pepř, cukr, popřípadě ještě ocet). Servírujeme s knedlíkem, těstovinami či noky.
 
Dobrou chuť
 

 

Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:

• facebook - Kuchtýna

• instagram - Kuchtýna

untitled-4258

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení