Polévka z pečené dýně

Polévka z pečené dýně,

Že jste ještě nezkoušeli krémové polévky připravit z pečené zeleniny? Je čas to napravit! Díky pečení se zvýrazní chuť zeleniny a navíc se krásně zkaramelizuje. Polévka tak získá nový rozměr skvělé chuti, kterou jsme podtrhli kořením Lussk. 
 
 
Potřebujeme:
600 g dýně hokaido
1 větší cibule
2 středně velké mrkve
1 středně velká petržel
4 lžíce olivového oleje
1 brambor
1 l vývaru
1 menší hlavička česneku
1 lžíce bílého vinného octa
200 ml smetany na šlehání
1/4 lžičky kurkumy Lussk
 
Pokud zvolíte stejně jako já dýni hokaido, nemusíte ji loupat. Slupka změkne i tak. Ostatní dýně například máslová už oloupat potřebuje. Semínka z dýně vydlabeme. Dýni očistíme a nakrájíme na větší kostky. Mrkev, petržel, brambor a cibuli taktéž očistíme. Cibuli stačí pouze přepůlit, neboť je ze zeleniny jako první upečená. Mrkev, brambor a petržel překrojíme na kostky stejně velké jako u dýně. Česnek neloupeme, pouze jej rozřízneme na polovinu.Všechnu zeleninu vložíme na plech vystlaný pečícím papírem, zakápneme olejem, octem a posypeme kořením na husičku s kurkumou. Vše promícháme, abychom měli olej a koření rovnoměrně rozprostřené. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova. Po upečení z česneku odstraníme slupku a společně se zeleninou vložíme do hrnce. Zalijeme vývarem se smetanou. Krátce povaříme a rozmixujeme. Na závěr dochutíme pepřem a oblíbenou solí. Hodí se třeba bylinková, cibulová i česneková.
 

Přejeme vám dobrou chuť


Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:

• facebook - Kuchtýna

• instagram - Kuchtýna

untitled-4258

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení