Svatomartinská husa

Pečená husí stehna se zelím a lokšemi,

 
svátek svatého Martina, jedenáctý listopad. Můžeme si jej spojit s příchodem prvního sněhu, ochutnávkou svatomartinského vína a nebo s pečenou husou. 
 
 
Svatého Martina s husami spojují hned dvě legendy, ta první praví, že „husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily." Ať tak či onak, biskup Martin zemřel 8. listopadu, 11.byl pohřben, což spadá do období, kdy lidé dříve zabíjeli před zimou husy a dopřávali si tučnou pečínku. A tak se spojenectví Martina s husami utužilo. Svátek svatého Martina totiž předchází adventu, což dříve (a i dnes by mělo) bylo období půstu, takže na další pečeni si lidé museli počkat až do Vánoc.
 
Na dvě porce
Husí stehna:
2 husí stehna
koření na husičku Lussk
1 jablko
1 palice česneku
 
Lokše neboli bramborové placky:
400 g brambor
150 g hladké mouky
1 malé vejce
sůl
máslo na potření placek
 
Zelí:
1/2 červeného hlávkového zelí
5 lžic oleje
1 velká cibule
špekové koření Lussk
špetka perníkového koření Lussk
1/2 lžičky drceného kmínu Lussk 
2 lžíce octu
4 lžíce cukru
1 jablko 
 
Husí stehna:
Den předem než půjdeme spát si nasolíme husí stehna. Po umytí je vysušíme a vmasírujeme z obou stran koření na husičku. Ráno je vyndáme z lednice a dáme péct bez poklice na 150 stupňů cca na 3-4 hodiny. Tuk záměrně neodkrajujeme, neboť je nositelem chuti. Stehna postupně pustí sádlo. Po dvou hodinách stehna obrátíme a pečeme dál. Na poslední hodinu přidáme na měsíčky nakrájené jablko a napůl překrojený česnek. V poslední půl hodině stehna opět přetočíme kůží nahoru a pečeme do křupavé kůrky. Sem tam stehna podlijeme výpekem. 
 
Lokše neboli bramborové placky:
Brambory uvaříme v celku se slupkou. Po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme mouku, vejce a trochu soli. Vytvoříme kompaktní hmotu. Na pořádně vymoučeném vále vyvalujeme placky. Opékáme na sucho na středně rozpálené plotně do zlatova z obou stran. Na závěr placky potřeme rozpuštěným máslem. 
 
Zelí:
Na oleji orestujeme do zlatova cibuli. Přidáme najemno nakrájené červené zelí a chvíli opékáme. Podlijeme zhruba do 3/4 vodou, přidáme kmín, špekové koření, nastrouhané jablíčko a necháme zvolna dusit. Během dušení popřípadě dle potřeby podlijeme ještě vodou. Jakmile je zelí měkké tak jej dochutíme dle vlastní chuti (ocet, cukr, perníkové koření, špekové koření). Zahustila jsem jednou větší nastrouhanou uvařenou bramborou, která mi zbyla z vaření na placky. Popřípadě můžeme zahustit trochou mouky.
 
Dobrou chuť
 

 

Recept pro Vás připravila naše skvělá Kuchtýna! Sledovat ji můžete na sociálních sítích:

• facebook - Kuchtýna

• instagram - Kuchtýna

untitled-4258