Dýňové bramboráky s trhaným kachním a zelným salátkem z červeného zelí

Dýňové bramboráky s trhaným kachním a zelným salátkem z červeného zelí
Podzim na talíři v té nejvoňavější podobě! Křupavé dýňové bramboráky ukrývají jemnou nasládlost dýně, která se skvěle doplňuje se šťavnatým trhaným kachním masem pečeným dozlatova. Celý pokrm rozsvítí svěží salátek z červeného zelí s jablkem, který dodá lehkost i krásnou barvu. Ideální jídlo pro chladné dny, kdy chcete spojit tradici, sezónnost a trochu gurmánského potěšení.
Ingredience (4 porce)
Na trhané kachní:
- 4 kachní stehna
- 1 lžička soli
- 1 lžička špekového koření Lussk
- 1 lžička mletého kmínu Lussk
- 3 snítky tymiánu nebo rozmarýnu
Na zelný salátek:
- ½ hlávky červeného zelí (jemně nakrouhané)
- 2 jablka (nastrouhané nahrubo)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky fermentovaného salátového koření Lussk
- 1 lžíce medu (nebo cukru)
- sůl, pepř
Na bramboráky:
- 400 g brambor
- 350 g dýně hokkaido
- 2 vejce
- 3 stroužky česneku
- 3-4 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky majoránky Lussk
- 1/2 lžičky mletého kmínu Lussk
- 1/4 lžičky dýňového koření Lussk
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej na smažení

Kachní stehna vložte do pekáčku, osolte, posypte špekovým kořením a kmínem. Navíc můžete přidat čerstvý tymián či rozmarýn. Pečte přikryté při 170 °C zhruba dvě hodiny, dokud maso nepůjde snadno oddělit od kostí. Poté odstraníme horní poklici pekáčku či alobal a půl hodiny ještě necháme dopéct dozlatova. Nechte lehce vychladnout a pak maso natrhejte vidličkami. Výpek z pečení promíchejte s natrhaným masem.

Zelí nakrouhejte, osolte a rukama promněte, aby změklo.

Přidejte nastrouhaná jablka, olej, jablečný ocet, med a vše dobře promíchejte. Nechte alespoň dvacet minut odležet, aby se chutě propojily. Popřípadě dosolte a dopepřete dle chuti.

Brambory a dýni nastrouhejte najemno, lehce z nich vymačkejte přebytečnou tekutinu- pokud nějaká bude a vmíchejte vejce, česnek, mouku, majoránku, kmín, dýňové koření sůl a pepř. Důkladně promíchejte.

Na pánvi s trochou oleje smažte placičky dozlatova z obou stran.

Na talíř položte křupavý dýňový bramborák, doplňte svěžím zelným salátkem z červeného zelí, nahoru dejte trhané kachní maso a posypejte nasekanou jarní cibulkou.