Jak skladovat koření?

K tomu, aby si koření delší dobu udrželo svou specifickou chuť a vůni, je zapotřebí dodržování pár zásad, o kterých jste třeba nemuseli vědět.
Od bazalky, přes koriandr, chilli až po sušený česnek – všechno koření je nutno skladovat řádným způsobem tak, aby si zachovalo svou chuť a vůni. V zásadě je potřeba jej ochránit proti třem hlavním škůdcům:

  • světlo
  • horko
  • vzduch

Působeném těchto faktorů ztrácí totiž koření své aroma, chuť i barvu.
Takového znehodnoceného koření můžete pak do pokrmu nasypat celou kořenku, nicméně nikdy nedosáhnete stejného efektu, jak kdybyste přidali jen špetku koření čerstvého.

Jak tedy na správné skladování koření?

Pokud chcete zachovat všechny potřebné vlastnosti koření, měli byste dodržovat určitá pravidla. Největším strašákem jsou pro koření teplo, světlo a vlhko. K uchování bylin a koření tedy vyberte ideálně suché a temné místo s maximálně pokojovou teplotou.
Koření skladujte nejlépe ve skleněných nádobách (kořenkách), protože sklo je dlouhodobě odolné vůči agresivním silicím, které některé druhy koření mohou obsahovat (jedná se například o zázvor nebo hřebíček). Trendem je dnes vybírat klasické čiré sklo v kořenkách z důvodu zlepšení orientace při používání koření, nicméně lepší se pro používání jeví sklo tmavé, které propouští znatelně méně světla.
Nádobka, ve které skladujete koření, musí určitě dobře těsnit. V mnoha domácnostech také často vidíte kořenky umístěné poblíž nebo přímo nad varnou deskou, aby byly na dosah ruky. To je také špatně, neboť je tam koření vystaveno vlhkosti a vyšším teplotám vznikajícím během vaření. Díky tomuto může koření ztrácet chuť, aroma, přejímat pachy z vaření či dokonce začít plesnivět. Ideálně tedy najít takové místo, kde je budete mít poblíž, ale zároveň je uchráníte vůči všem nepříznivým vlivům vaření.

Nově vám chceme umožnit, abyste si naše koření mohli zakoupit také v kořenkách.Najdete v sekci doplňky a nebo již plné kořenky s kořením. Zatím máme jen pár druhů, ale postupně budeme doplňovat :)